Με αφορμή τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Θεσσαλονίκη, 20/03/2021


ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΘΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΙΣΩ

Ίσως το δυσκολότερο πράγμα να αλλάξει σε έναν άνθρωπο είναι η νοοτροπία, η συνήθεια. Πόσο μάλλον όταν αυτή έχει απλώσει ανεμπόδιστα τις ρίζες της στην καθημερινότητά μας για δεκαετίες, μπορεί και αιώνες. Όταν όμως, συμβεί η αλλαγή, συνήθως γράφεται Ιστορία.

Μέσα από την μελέτη των κειμένων της εποποιΐας της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο προσεχτικός αναγνώστης είναι πως για τις χιλιάδες των προγόνων μας εκείνης της εποχής, η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν μόνο μία ηρωική απόφαση να διεκδικηθεί με τα όπλα η ελευθερία. Ήταν και κάτι πολύ βαθύτερο, συγκλονιστικότερο. Ήταν μία απόφαση εσωτερικής ρήξης με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ζωής, μία νοοτροπία, μία συνήθεια που σφυρηλατήθηκε με το πέρασμα αιώνων και είχε καταστήσει την οθωμανική παρουσία και ηγεμονία αναπόσπαστο στοιχείο της τότε «κανονικότητας». Είναι το ίδιο μέταλλο ψυχής που κίνησε τους τροχούς της Ιστορίας της ανθρωπότητας παγκοσμίως, βάζοντας τέλος στον διαχρονικό θεσμό της δουλείας ή αναγνωρίζοντας αναφαίρετα – πλην όμως ανύπαρκτα για αιώνες, χιλιετίες – δικαιώματα στη γυναίκα.

Η χρησιμότερη λοιπόν έμπνευση που μπορούμε να αποκομίσουμε αναλογιζόμενοι την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως είναι πως όλα είναι εφικτά, όλα είναι δυνατά, ακόμα και η ανατροπή κατεστημένων νοοτροπιών αιώνων, αρκεί να φωλιάσει δυνατά μέσα μας η επιθυμία να παραδώσουμε στα παιδιά μας τον τόπο μας, τον κόσμο μας, δικαιότερο και ασφαλέστερο. Χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο αυτή την έμπνευση τώρα. Οι προκλήσεις του σήμερα μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες του χθες, η ανάγκη όμως για χωρίς προηγούμενο ρήξεις με ό,τι συνηθίσαμε – κακώς – από το παρελθόν είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Πουθενά δεν είναι πιο αληθές αυτό από το ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η κρισιμότερη σύγχρονη πρόκληση για το σύνολο της ανθρωπότητας. Καμία και κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος, τίποτα δεν θα μείνει ανεπηρέαστο. Η ανάγκη να δούμε τα πράγματα «αλλιώς» είναι άμεση, είναι τώρα – σε όλα τα επίπεδα: ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους σε ατομικό επίπεδο, στο τοπικό επίπεδο, το εθνικό, το παγκόσμιο. Παντού χρειάζεται μία επανάσταση ενάντια σε όλα όσα καταστρέφουν την πλανήτη, με τη σημαντικότερη όλων να είναι το ξερίζωμα κάθε νοοτροπίας που δεν σέβεται το περιβάλλον.

Γίνεται; Και βέβαια γίνεται. Για παράδειγμα στην Ελλάδα μέχρι πρότινος θεωρούσαμε αδύνατο να υπάρξει ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι χωματερές θεωρούνταν ως η αναπόδραστη πραγματικότητα. Η δε προσδοκία βελτίωσης της συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον, ουτοπία. Στην Κεντρική Μακεδονία αποδείξαμε ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Με τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων καταφέραμε να κάνουμε πράξη την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και Ο Φοδσα είναι σε  θέση πια να εγγυηθεί ότι η διαχείριση στερεών αποβλήτων δεν θα αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Κάθε επίτευγμα είναι απλά το σκαλί για το επόμενο βήμα. Όραμά μας να μεταλαμπαδεύσουμε τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων που ξεκινήσαμε στην καρδιά της Μακεδονίας σε όλη την Βόρεια Ελλάδα με την Εγνατία διαχείρισης απορριμμάτων. Ενώνοντας πέντε περιφέρειες της χώρας και με στόχο να μειώσουμε την ταφή από το 80& που είμαστε σήμερα σε κάτω από 10%, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα υπολείμματα. Η Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων, ως  κοινή προσπάθεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θεσσαλίας (για τους Δήμους Τρικκαίων και Καρδίτσας)είναι η αναπτυξιακή πρόταση  για την αντιμετώπιση μια για πάντα του θέματος της διαχείρισης των αποβλήτων. Που σημαίνει στην πράξη πως από όλες τις περιοχές, τα υπολείμματα (τα υπολείμματα που δεν έχουν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και αναγκαστικά θα οδηγηθούν προς ταφή) που προκύπτουν από την διαχείριση τους και θα οδηγούνται (μέσω της σύγχρονης πλέον Εγνατίας οδού ή/και μέσω της σιδηροδρομικής υποδομής), σε ένα σημείο κεντρικό σημείο, ένα εργοστάσιο για την ενεργειακή τους αξιοποίηση.  Μια μικρή επανάσταση στην ποιότητα ζωής που θέλουμε να φτάσει από την Κεντρική Μακεδονία σε κάθε γωνιά της χώρας.

 

Κοινοποιήστε αυτή την είδηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
error: