Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας είναι η αφορμή να αλλάξουμε τις μικρές καθημερινές συνήθειες μας!

Θεσσαλονίκη, 05/06/2021


Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά σε νέα δράση με κεντρικό μήνυμα “Return the Good – Κάνε το καλό” και προσκαλεί τους πολίτες να γίνουν πρεσβευτές καλής θελήσεως και να “ανακυκλώσουν το καλό” μέσω μιας δωρεάν, ηλεκτρονικής εφαρμογής στο returnthegood.fodsakm.gr, στην οποία γίνεται η καταγραφή καλών πράξεων.

Ο ΦοΔΣΑ ξεκινάει μια νέα, τριπλή αποστολή:

  1. Να ενημερώσει,
  2. να ευαισθητοποιήσει
  3. να ενεργοποιήσει

τον κάθε πολίτη να αλλάξει συνήθειες για ένα βιώσιμο, πράσινο μέλλον.

Η δράση αποτελεί μια ενεργή προσπάθεια του φορέα να φέρει την αλλαγή,  με σύμμαχο την τεχνολογία, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία.

“Μια ζωντανή, διαδραστική καμπάνια για έναν οικολογικό τρόπο ζωής.”

Η ιδέα βασίζεται στην επιβράβευση της καλής θέλησης των πολιτών.

Δημιουργούμε κίνητρα για ενεργοποιήσουμε τον πολίτη να  γίνει μέρος της πράσινης αλλαγής. Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής “Return the Good”, καθώς και με την ολοκληρωμένη προβολή σε ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα, προβάλλουμε την ανάγκη για αλλαγή συνηθειών τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η εφαρμογή καταγραφής καλών πράξεων έρχεται για να ενημερώσει και να δώσει στον πολίτη λύσεις για την καθημερινότητα που οδηγούν στην ουσιαστική μείωση των απορριμμάτων του, στην κατανόηση του προβλήματος και καταλήγουν μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της νοοτροπίας.

Οι καλές πράξεις χωρίζονται σε κατηγορίες σύμφωνα με τα Rs της κυκλικής οικονομίας και της μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων (recycle, recover, reduce, rethink, reuse, refuse). Οι προτάσεις αποτελούν εναλλακτικές επιλογές συνηθειών τις οποίες καλείται να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και προάγει τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της ευσυνειδησίας των πολιτών.

Οι δράσεις αποτελούν το κλειδί της καμπάνιας “Return the Good”. Είναι το κίνητρο που δίνουμε στον χρήστη: να κάνει το καλό, γιατί το καλό πρέπει να ανακυκλώνεται και να επιστρέφει, στον άνθρωπο και στη φύση. Με την συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού καλών πράξεων – στόχων (milestones), ο Φορέας καλείται να υλοποιήσει μια περιβαλλοντικού περιεχομένου δράση σε συνεργασία με κάποιον Δήμο της περιοχής. Παραδείγματα δράσεων: δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης από ανακυκλώσιμα υλικά, δεντροφύτευση, οργάνωση καθαρισμού παραλίας, Παγκάκι από ανακυκλώσιμα υλικά σε στάση λεωφορείου.

Κοινοποιήστε αυτή την είδηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
error: