Θέμα: «Την ώρα που στις άλλες Περιφέρειες της χώρας μαλώνουν για την Έδρα των ΦΟΔΣΑ η Κεντρική Μακεδονία μιλάει για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και έργα πρότυπα που ενισχύουν την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία και πρωτίστως προστατεύουν το περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας- Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ όπου τα θέματα που απασχόλησαν έντονα ήταν οι δύο βασικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο και σχετίζονται με την νέα τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση αλλά και για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσω της αποτροπής της ταφής, με ταυτόχρονη κατάργηση της διάταξης του αρθ. 43 του ν.4042/2012 περί εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής. Ο Πρόεδρος στο πλαίσιο αυτής συζήτησης κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
1. Να γίνει ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΕΑΑ, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών και συνεπώς θα έχει διασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση να ισχύσει από 01/01/20 η ΚΥΑ αφού τότε θα είναι έτοιμα και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.
2. Να δοθεί από την πολιτεία έξτρα χρηματοδότηση από πράσινο ταμείο ή άλλες πηγές χρηματοδότησης στους Δήμους για συλλογή Οργανικών για την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει.
3. Πρέπει να κατανοήσουμε απόλυτα ότι όλα αυτά που συζητάμε θα υλοποιηθούν ΜΟΝΟ με την βοήθεια των συμπολιτών μας, για αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του πολίτη και κυρίως να αντιληφθεί ότι όλα ξεκινάν από αυτόν τον ίδιο και καταλήγουν σε αυτόν πάλι.
Όπως πέτυχε η κατάργηση της πλαστικής σακούλας, έτσι θα πετύχουμε περισσότερη ανακύκλωση άρα μείωση στα Δημοτικά τέλη. Θα καταλάβει ο πολίτης ότι και στην Ελλάδα πια ο Ρυπαίνων πληρώνει.
Στις δηλώσεις του αντίστοιχα Ο Αν. υπουργός Περιβάλλοντος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση λίγους μήνες αργότερα από την ημερομηνία που προβλέπεται. Ενώ δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα απαιτούμενα εργαλεία για την υλοποίηση της διαλογής στην πηγή από τους Δήμους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και για ενίσχυση του προσωπικού στους ΦΟΔΣΑ.