Διεθνής υποστήριξη για την ΕΓΝΑΤΙΑ των Στερεών Αποβλήτων

Θέμα: Διεθνής υποστήριξη για την ΕΓΝΑΤΙΑ των Στερεών Αποβλήτων

Την Δευτέρα 27 Μαρτίου ο Προέδρος του ΦοΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωση Στερεών Αποβλήτων (International Solid Waste Association – ISWA) και συζήτησαν σε βάθος την πρόσφατη πρόταση του Πρόεδρου του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει στην υλοποίηση της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων μέσα από την αξιοποίηση των υποδομών που θα ενώνει και τους 5 ΠΕΣΔΑ (Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κεντ. Μακεδονία, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία) για την αξιοποίηση του υπολείμματος αλλά και για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής αποτελεσματικής λύσης ευρύτερα στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ εξέθεσε το βασικό περίγραμμα της πρότασης που στοχεύει να υλοποιήσει την κυκλική οικονομία στην πράξη, να λύσει οριστικά το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα και να απαλλάξει τους δήμους και τους φορείς διαχείρισης από το άγχος των χωματερών και τη διαρκή αναζήτηση νέων χώρων ταφής. Ο Πρόεδρος της ISWA συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ για την πρωτοβουλία του και υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη πρόταση δίνει μια καινούρια διάσταση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε ότι η ISWA είναι διαθέσιμη να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού σχεδίου που θα κάνει πραγματικότητα και ταυτόχρονα θα προσαρμόζει το πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας στην ελληνική πραγματικότητα.

Συζητήθηκε επίσης η θεσμική συνεργασία της ISWA με το ΦΟΔΣΑ, μιας και η αποστολή της Διεθνούς Ένωσης είναι να δημιουργούνται παγκόσμιες συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων, γνώσεων και ιδεών με στόχο τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης των αποβλήτων και των φυσικών πόρων. Μέσα από την συνεργασία και την συστηματική ανοικτή διαβούλευση, οι δυο φορείς θα διαμορφώσουν το πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων καθώς και την εναρμόνιση του Εθνικού Σχεδιασμού με τους Περιφερειακούς και τοπικούς σχεδιασμούς των δήμων με στόχο την ανάδειξη της Κυκλικής οικονομίας.

Με το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι: «Είναι επιτακτική ανάγκη πια μέσα από την κυκλική οικονομία να κάνουμε το άλμα στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, γιατί τη χώρα μας δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. Από τη μεριά μας ελπίζουμε
αυτή η συνεργασία να αποτελέσει σταθμό αλλά και εφαλτήριο για μια νέα τάξη πραγμάτων στην ολοκληρωμένη διαχείριση και να είναι η πυξίδα για την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ευχαριστούμε για την δημοσίευση – ανάρτηση του.

Παρακαλούμε για την ανάρτηση ή δημοσίευση – Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Κοινοποιήστε αυτή την είδηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
error: