Voltάρουμε στην Νέα Παραλία

Για άλλη μια χρονιά Volt άρουμε στην Νέα Παραλία στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Κυριακή 02 Οκτωβρίου 12.00 – 22.00 , VOLTάρουμε στον εντυπωσιακό κόσμο των ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς, των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) και των ανακυκλώσιμων υλικών. Μια Προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση όλων μας στην αποδοχή φιλικότερων πρακτικών προς το περιβάλλον.

Σας περιμένουμε να Voltάρουμε παρέα.

Γιορτή για Παιδιά από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 11.00 – 14.00 , συμμετέχουμε στη μεγάλη γιορτή για Παιδιά που διοργανώνει το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δεκάδες δημιουργικές και ψυχαγωγικές δράσεις από διάφορες ομάδες της πόλης. Ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας στο εργαστήριο μας θα δείξουμε στα παιδιά πως μπορούνε να κάνουμε κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά ενώ παράλληλα θα μάθουν για τον νέο Ήρωα του καφέ κάδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Μια ευκαιρία οι μικροί μας φίλοι να διασκεδάσουν και οι μεγάλοι να ξαναγίνουμε παιδιά!

Επιχείρηση Re- Play

Με τη δράση Επιχείρηση Re-play προωθούμε με τον πιο άμεσο και ουσιαστικό τρόπο την ιδέα της επανάχρησης ενώ ταυτόχρονα δίνουμε ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς»! Βασική ιδέα της δράσης είναι η συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων τα οποία προσφέρονται από τα παιδιά σε ιδρύματα που φιλοξενούν συνομηλίκους τους ή σε άπορες οικογένειες (Δίκτυα Αλληλεγγύης) και κέντρα προσφύγων. Μέσα από αυτή την προσπάθεια θέλουμε να μυήσουμε τα παιδιά στην αλλαγή συμπεριφοράς «από τη θεωρία στην πράξη» και τον τρόπο με τον οποίο μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος”.

Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ΒΔ τομέα Ν. Θεσσαλονίκης

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ΒΔ τομέα αποτελεί το μοναδικό χώρο υγειονομικής ταφής στερεών αστικών αποβλήτων στο Νομό Θεσσαλονίκης και δέχεται σε καθημερινή βάση, κατά μέσο όρο 1400 τόνους απορριμμάτων. Ο χώρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με στόχο να δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού, μόνο για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του και στη συνέχεια περίπου το 60%.

Η καθυστέρηση υλοποίησης των υπολοίπων έργων, που είχαν συμπεριληφθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό έχει ως αποτέλεσμα ο Χ.Υ.Τ.Α. να επιβαρύνεται διαρκώς, με μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων. Για να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων κατασκευάζεται όπως προβλέπεται από τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, η στεγανοποίηση των κυψελών 3 και 4, συνολικής έκτασης 159 στρεμμάτων.

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης

Ο ΣΜΑ του Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αποτελεί βασική επιλογή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. Έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους, ενώ καλύπτει πλήρως όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας. Στους χώρους μεταφορτώνεται το 40% των απορριμμάτων του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης και τα απορρίμματα των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου
και Χαλκηδόνας. Με τη λειτουργία του δρομολογίου των απορριμματοφόρων, έχουν μειωθεί ετησίως κατά 50% προσφέροντας εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού για τους Δήμους αλλά και γενικότερη μείωση του κόστους διαχείρισης της καθαριότητας, προς όφελος των πολιτών.

Αναπλάσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων

Περιβαλλοντικά Πάρκα Θέρμης & Δερβενίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε πρώην Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), που αποτελούσαν πηγή ρύπανσης και μόλυνσης έχουν δημιουργηθεί μέσω εκτεταμένων αναπλάσεων, περιβαλλοντικά πάρκα που αναβαθμίζουν το περιβάλλον και τη γύρω περιοχή. Τα Περιβαλλοντικά Πάρκα της Θέρμης και του Δερβενίου, στην ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, λειτουργούν πλέον ως χώροι αναψυχής και ενημέρωσης και δέχονται καθημερινά επισκέπτες από όλη την Κεντρική Μακεδονία.
Οι καταπράσινοι χώροι, έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων διαθέτουν υποδομές ψυχαγωγίας και άθλησης και εντυπωσιάζουν για την ποιότητα αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε όσους τα επισκέπτονται.

Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιοαέριο

Η μονάδα λειτουργεί στο πρώην Χώρο Ταφής Απορριμμάτων, στους Ταγαράδες, με σημαντικά οφέλη σε οικολογικό και ενεργειακό επίπεδο, για αυτό και χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα 100 άριστα έργα της Ευρώπης. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την εγκατάσταση ισχύος 5 ΜW διατίθεται στο τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

Στο χώρο των Ταγαράδων λειτουργεί μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, που προηγείται με μεγάλη διαφορά, σε όγκο ανακυκλώσιμων υλικών από οποιαδήποτε άλλη μονάδα στην Ελλάδα. Το κτίριο διαθέτει σύστημα κατακράτησης οσμών και σκόνης καθώς
και δίκτυο συλλογής και μεταφοράς των υγρών, στο βιολογικό καθαρισμό.

error: