Δράσεις

1.      Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

α) Το πρόγραμμα «Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» περιλαμβάνει ενημέρωση για την Ανακύκλωση σε όλα τα Δημοτικά και Λύκεια του Νομού Θεσσαλονίκης. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1995 και το παρακολούθησαν μέχρι τώρα όλα τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και σχολεία περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, με περισσότερους από 100.000 μαθητές. Η διαδικασία περιλαμβάνει ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό στα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης και στα Περιβαλλοντικά Πάρκα Δερβενίου – Θέρμης από ειδικούς Περιβαλλοντολόγους – Στελέχη του Συνδέσμου Ο.Τ.Α., για την αναγκαιότητα και τα οφέλη της Ανακύκλωσης μέσα από ειδικά έντυπα, φυλλάδια, αφίσες και αυτοκόλλητα που μοιράζονται στους μικρούς μαθητές.
β) Επίσης, στα ίδια πλαίσια λειτουργεί το πρόγραμμα «Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ». Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών για θέματα προστασίας περιβάλλοντος και η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.
γ) Συμμετοχή στο δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Η ανακύκλωση ως αφορμή» σε συνεργασία με την Δ/νση Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

2.      Ευαισθητοποίηση των πολιτών

  • Ετήσιες εξορμήσεις καθαρισμού των ακτών του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής στα πλαίσια του προγράμματος ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΚΤΕΣ.
  • Ετήσιες εξορμήσεις καθαριότητας του δάσους του Σέιχ Σου και τις δεντροφυτεύσεις
  • Ειδικά ενημερωτικά έντυπα και εκδόσεις που δημιουργούν μια σημαντική βιβλιογραφία.
  • Εορτασμός  Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

3.      Ευρωπαϊκός οδηγός διαχείρισης των απορριμμάτων – Wasteguide

Ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. κινήθηκε έγκαιρα και με επιτυχία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με στόχο τη συνεργασία με αντίστοιχους Συνδέσμους και Φορείς Περιβάλλοντος.Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Ευρωπαϊκός Οδηγός Διαχείρισης Απορριμμάτων – Wasteguide που κατάρτισε ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. με τη συνεργασία του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος της Κοπεγχάγης και τη συνεργασία άλλων 5 Ευρωπαϊκών Πόλεων, του Μονάχου, του Νιουκαστλ, του Ρότερνταμ, του Τάμπερε (Φιλανδίας), της Κοπεγχάγης. Τα κύρια θέματα του οδηγού είναι:
  • Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις πόλεις
  • Η ταξινόμηση και καταγραφή των απορριμμάτων
  • Στοιχεία στρατηγικής στη διαχείριση των απορριμμάτων
  • Οι νομοθετικοί κανονισμοί, η οργάνωση και η χρηματοδότηση
  • Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών
  • Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων ως μια συνεχής και ανανεούμενη διαδικασία.
Ο οδηγός αυτός, ως εγχειρίδιο πρακτικής εφαρμογής στο σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων, επιδιώκει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Share this...Share on Facebook